Wat is een bedrijfswiki?

Wiki’s zijn bedacht door Ward Cunnigham die jaren geleden een bezoek bracht aan Hawaï en daar op het idee kwam voor websites waaraan iedereen bijdragen kan leveren. Hij gebruikte voor zijn concept de naam wiki, die is afgeleid van het Hawaiiaanse woord “Wiki wiki” dat zoveel betekent als snel. 

Wikipedia

Wiki’s zijn vooral bekend van de grootste wiki: Wikipedia. Wikipedia is een digitale encyclopedie op internet in, verschillende talen, waar iedereen die zich groepen voelt inhoud kan toevoegen en wijzigen. Om dit te doen zijn de drempels zo laag mogelijk gemaakt. Zo is er geen programmeer kennis nodig, hoeft men zich niet te registreren en zijn wijzigingen meteen zichtbaar. Wikipedia wordt veel gebruikt maar is tevens omstreden. Het internet wordt misbruikt en ook Wikipedia ontkomt hier niet aan. Er werd onjuiste informatie geplaatst en auteursrechten werden geschonden. In een onderzoek in 2005 werd echter aangetoond dat Wikipedia ongeveer net zo betrouwbaar is als het gezaghebbende Encyclopaedia Britannica, een Engelstalige encyclopie die geldt als zeer betrouwbaar en accuraat. 

Mediawiki

De software achter Wikipedia is MediaWiki. Dit pakket is open-source en kan gratis worden gebruikt om een eigen wiki op te zetten. Dit gebeurt dan ook veelvuldig door onder andere stichtingen die bepaalde specialistische kennis en feiten vast willen leggen en beschikbaar willen stellen. Voorbeeld hiervan is aviationwiki.nl, een luchtvaart wiki die duidelijk gebruik maakt van hetzelfde wiki-pakket als Wikipedia. 

Bedrijfswiki's

Ook binnen bedrijven worden steeds vaker wiki’s gebruikt om kennis vast te leggen en uit te breiden. Sommige bedrijven gaan zo ver dat een wiki wordt gebruikt als intranet, waar bijvoorbeeld ook projectgroepen overleggen en hun stukken plaatsen. 

Wiki software

MediaWiki is niet het enige pakket waarmee een eigen wiki kan worden opgezet. Op wikimatrix.org kunnen de eigenschappen van ruim 120 wiki-pakketten worden vergeleken. Deze zijn er in vele soorten en maten, in verschillende programmeertalen en met verschillende functies. Er zijn wiki’s die gratis mogen worden gebruikt, maar er zijn ook commerciële pakketten die eventueel door een leverancier kunnen worden ondersteund.