Wiki Software

Er is veel wiki software verkrijgbaar. Zier hiervoor bijvoorbeeld Wikimatrix.org. Hier hebben we een aantal bekende wiki's besproken. De onderstaande gegevens zijn door eigen onderzoek verworven. U kunt uiteraard zelf een indruk krijgen van deze wiki software door de websites van de producten te bezoeken of proef versies te gebruiken.

De volgende wiki-pakketten zijn betrokken in dit onderzoek:

MediaWiki 

Uitgever

MediaWiki Foundation

Omschrijving

MediaWiki is het systeem achter ‘werelds meest bekende wiki: Wikipedia. Wikipedia is een encyclopedie waar iedereen aan mee kan werken. MediaWiki stelt zich het aan iedereen beschikbaar stellen van informatie als belangrijkste doel. MediaWiki is gratis beschikbaar voor iedereen die zelf een wiki wil starten en op het internet zijn daarom veel wiki’s te vinden die zijn gebaseerd op MediaWiki. 

Toch wordt in de commerciële sector veel minder met deze wiki gewerkt. Verschillende bronnen op internet melden dat MediaWiki zeer geschikt is voor doeleinden zoals Wikipedia: encyclopedieën. MediaWiki is gebaseerd op openheid en publiek gebruik. Autorisatie en groepsrechten zijn daarom weinig ontwikkeld hoewel met extra plugins een en ander is op te vangen. Zo is er o.a. een LDAP plugin beschikbaar.

Vreemd is het dat MediaWiki, ondanks dat het voor het grote publiek gebruikt wordt, niet erg gebruiksvriendelijk is wanneer het gaat om het toevoegen en wijzigen van artikelen. Er wordt wiki-code gebuikt, een WYSIWYG(What You See Is What You Get)-editor is niet standaard aanwezig.

SharePoint Wiki (standaard)

Uitgever

Microsoft

Omschrijving

In SharePoint is standaard al wiki-functionaliteit aanwezig. Omdat veel bedrijven al werken met SharePoint lijkt de ideale oplossing dus snel gevonden, maar nader onderzoek wijst uit dat de wiki-functionaliteit van SharePoint veel te wensen overlaat. 

De wiki in SharePoint is slechts sinds enkele jaren beschikbaar, wat mogelijk mede oorzaak is van de ontbrekende of niet goed werkende functionaliteit. Volgens vele wiki-kenners is de wiki onvoltooid. Veel standaard functionaliteit ontbreekt en functionaliteit die wel geboden wordt is onvoldoende wat onder andere veel tijdverlies oplevert. Hoewel een WYSIWYG-editor wordt gebruikt is bijvoorbeeld het invoegen van een afbeelding al erg omslachtig. Dit soort basisfunctionaliteit mag niet ontbreken in een wiki. Ook de zoekfunctie is niet sterk terwijl dit bij een wiki (waarin normaal gesproken weinig indeling of hiërarchie wordt aangebracht) essentieel is.

Op internet zijn vrijwel geen positieve ervaringen te vinden met de wiki en wordt SharePoint vooral geprezen vanwege de mogelijkheden voor een intranet of documenten-systeem. Wanneer men ook een wiki wil gebruiken wordt aangeraden een ander pakket te gebruiken voor deze functionaliteit.

Mindtouch

Uitgever

Mindtouch

Omschrijving

Mindtouch is de nieuwe naam van Deki Wiki. Een van de grote spelers en bij veel bedrijven in gebruik. Mindtouch is gebaseerd op open-source techniek en er is een gratis versie van. Mindtouch biedt naast de standaard functies uitgebreide mogelijkheden voor autorisatie voor middel van LDAP en Active Directory. Het systeem kan verder via webservices worden aangesproken. 

De software bestaat uit meer dan een wiki, het is een totaal pakket voor vele verschillende facetten van informatie deling en sociaal netwerken. Mindtouch wordt veel geprezen om de veelzijdigheid en uitbreidbaarheid. Ook de support wordt goed gevonden, een forum en wiki zijn aanwezig met veel actieve gebruikers en ook eigen support kan worden benaderd. Bovendien zijn er ook in Nederland bedrijven die ondersteuning bieden voor deze wiki. 

Mindtouch is geprogrammeerd in C# (C-Sharp) en de interface is in PHP script geschreven. Koppelingen met SharePoint, Word, Outlook en andere bronnen behoren tot de mogelijkheden.

Confluence

Uitgever

Atlassian

Omschrijving

Confluence is een van de meest gebruikte wiki’s in de commerciële sector. De wiki is behoorlijk veelzijdig en kent naast de standaard functionaliteit ook unieke eigenschappen als integratie met Word-documenten die vrij makkelijk omgezet kunnen worden naar een wiki-artikel, en andersom. Ook integratie met SharePoint is mogelijk, maar moet wel als extra licentie worden aangeschaft voor $ 6.000, - (eenmalig, onbeperkt aantal gebruikers).

Confluence is een zeer complete wiki met vergaande integratie van Office documenten en eventueel ook SharePoint. SharePoint content kan worden gevonden in Confluence en andersom. Conluence kan ook in SharePoint worden “embed”. Om te gebruiken is Confluence redelijk vriendelijk en overzichtelijk. Confluence bied veel functies die voor een bedrijf van toepassing zijn.

Andere Wiki Software

Er zijn ontzettend veel wiki software pakketten waaruit kan worden gekozen. Op Wikimatrix.org kunnen wiki's worden vergeleken om een keuze te maken. Wij adviseren om te letten op de laatste update, neem een pakket dat recent is om problemen te voorkomen. Ook kan de mogelijkheid op support belangrijk zijn om dat wiki in de lucht te houden.